Jadranka Bjedov- Pula, Hrvatska

Jadranka Bjedov

BIOGRAFIJA
Jadranka Bjedov ( rođena Milanović ), rođena je 10. 09. 1959. god. u Puli, Hrvatska. Diplomirala je na Filozofskom Fakultetu u Nišu, grupa anglistika. Bavi se prevođenjem sa engleskog jezika, kao i prevođenjem poezije modernih autora, sa srpskog na engleski jezik.Poezija joj je zastupljena u mnogim zbornicima širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Objavljivala je u časopisima: Public Figure, Slovoslovlje, Suština poetike, Avlija, Fioka, Mons Aureus, Zvezdani kolodvor, Bašta Balkana, Razvitak i drugim časopisima. Prevodi su joj objavljeni u časopisima TIMOK, Razvitak i Slovoslovlje.Objavila je tri zbirke poezije: „ Glas iz praskozorja“ 2016. „ Urok “ 2019. „ Stablo sa čulom sluha i vida “ 2022. Pored poezije piše i prozu. Živi i radi u Zaječaru kao profesor engleskog jezika. Član je ženskog poetskog kluba „ Vlat “ iz Zaječara, član je SKOR – a i Udruženja književnika Srbije.

TETKA ŽIVKA

          Anđa se iznenada seti stare porodične prijateljice, tetka Živke, koja se davno upokojila ali nekadašnje  njene reči ponovo oživeše u Anđelijinom sećanju. Još u vreme kasnih sedamdesetih I ranih osamdesetih godina prošlog veka, kad je Anđa bila tinejdžerka, tetka Živka bi često u razgovorima naglašavala da devojke ne bi trebalo da daju svoje fotografije mladićima. Na pitanje, zašto, odgovor bi glasio:  “ Zato što mu onda daješ priliku da svakome priča da je spavao s tobom “. Mladoj Anđi sve je to izgledalo kao nepotrebno preterivanje starije žene, kao paranoja. Delovalo je nekad smešno, nekad žalosno a u svakom slučaju zastarelo. Tek što su prohujale čuvene šezdesete, vreme takozvane seksualne revolucije I opšteg oslobađanja od stega puritanskog morala. Tako je bar izgledalo na površini.

          Najsmešnije je bilo kad bi Živka rekla da ona ni slučajno ne bi poklonila svoju sliku nekom muškarcu. Imala je troje odrasle dece iz dva propala braka a bilo je posle I nekoliko romantičnih veza od kojih se nijedna nije završila novim brakom iako je ona to priželjkivala. Tetka Živka je bila draga I simpatična osoba bez obzira što njeno ponašanje nije uvek bilo u skladu sa onim što je govorila.

          U to vreme, mlada Anđelija, nije imala nikakvih problema sa poklanjanjem slika mladićima. Desilo se da je poklonila čak nekoliko svojih fotografija I to različitim mladićima. Isti ti mladi ljudi, poklonili su njoj svoje fotografije. Istina je i da su se ondašnji momci i devojke  razlikovali od današnjih. Fotografije nisu bile eksplicitne, kao što bi se to danas reklo. Tada se govorilo slike a ne fotografije. Mladi su na tim slikama uglavnom izgledali pristojno i čedno. Slike su se tada poklanjale ili slale u pismima, nisu se delile, kako se to danas stručno kaže. Internet I društvene mreže nisu se tada mogli naći ni u nečijim najluđim snovima, ni u najbujnijoj mašti nekog mladog zanesenjaka.

          Tetka Živka koja je izuzetno držala do svoje “ženske časti I poštenja” nije ostala pošteđena kojekavih tračeva koji bi se ponekad o njoj čuli. Jedan od najgorih koji je ispričao , u to vreme, sredovečni komšija, glasio je ovako: “ Moj prijatelj je pedesetih ili šezdesetih godina, tokom boravka u Beogradu, svratio u neki od onih hotela, gde su mogli da se uspostave kontakti sa ženama. Pokazali su mu katalog sa fotografijama žena I on je na jednoj prepoznao Živku. Ona je u to vreme bila mlada, razvedena žena sa dvoje dece, Bila je kćerka poznatog predratnog majstora iz našeg mesta. Taj moj prijatelj se postideo, jer je starog majstora poznavao I poštovao. Odustao je od bilo kakvog kontakta sa ženama u tom hotelu “.

          Da li se tetka Živka u svojoj mladosti bavila I najstarijim zanatom, ne zna se. Da li je u pitanju samo trač ili u njemu postoji neko zrno istine, ni to više nije važno. Ono što je suština, to je da se neki muškarac njoj, na ovaj način svetio.

          Danas u eri interneta, društvenih mreža, osvetničke pornografije, tetka Živkine reči zvuče gotovo proročki. Mogli bismo njene reči da modernizujemo u duhu današnjeg vremena: Devojke, žene, pazite kome I kakve svoje slike delite I šaljete!     

    ОТАЦ

          Виђала сам их на градском излетишту. Мушкарац, средњих година, тамније пути, тврдог израза лица, спортски обучен, као да је на некој дужности. Поред њега, висока девојка нестабилног хода која негде жури и наглим покретима забацује главу, час на једну, час на другу страну.

          Често сам их сретала. Било је нешто у том човеку што изазива зазор. Не знам шта. Нисам волела да их сретнем а сваки пут када би се то десило, говорила сам, добар дан. Да ли због тога да разбијем страх или зато што сам се у мислима већ зближила са њима? Човек би одговарао безизражајним климањем главе. Ходали су брзо и ћутке. Девојка би га повремено држала испод руке и испуштала гласове као да пева у неком веселом расположењу. Он би и даље без речи обављао своју дужност, водио у шетњу кћерку која није била здрава.

          Трајало је то неколико година, све док се једног дана није прочула вест да је човек убијен. Прво су новине писале да је негде нестао а онда су га нашли мртвог у атару оближњег села. Причало се у парку да је то отац који је болесну кћерку водио у шетњу. Био је пословни човек који се под маском легалних послова бавио и зеленашењем. Давао је новац за интерес чак и малолетним лицима. Мотив убиства била је освета. Убио га је брат неког младића који је извшио самоубиство под притиском зеленашких  дугова.

Напокон сам схватила зашто је тај човек код мене изазивао страх.

          Људи су причали неколико дана а онда је све престало. Болесну девојку, зеленашеву кћерку, ретко ко је спомињао.

          Она и даље иде у шетњу. Сада у пратњи брата, младића од двадесетак година, тешког хода, крупније телесне грађе и лење нарави.

         Девојка брзог лелујавог хода,  са предњим делом тела извијеним напред као да грозничаво нешто тражи или од нечега бежи, можда од чињенице да оца већ одавно нема. Неколико метара иза ње, погледа прикованог за свој мобилни телефон, споро корача њен брат, као да једно с другим немају никаве везе.

Јадранка Бједов је  професор енглеског језика и књижевности. Пише поезију и прозу.                                                                                              

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *