Vesna Vučković – Paraćin, Srbija

Vesna Vučković

Putopis sa post doktorskih nauka arheologa dr Vesna Vučković

Haifa – Izrael

STARI GRAD AKKA  (Putopis ACRE)

                       Stari deo grada Akka (Acre) na nekih 30-ak minuta voznje severno od Haife. Nekad je bio najvaznija krstaska luka na Bliskom Istoku. Ovde su docekivani hodocasnici o kojima se brinuo red Malteskih vitezova. Izmedju ostalog odavde je odlazio secer u Evropu, jer se verovalo da ima lekovito svojstvo. Stoga  je u ovim krajevima poceo uzgoj secerne trske, a ocigledno da ju je bilo unosno gajiti. Treba uzeti u obzir da je u to vreme priobalni pojas izgledao sasvim drugacije. Bio je tesko prohodan pun mocvara, a bogami i krokodila, koje pominju jos Rimljani. Drugim recima krasila ga je vegetacija, potpuno drugacija od danasnje, a  uslovi za poljoprivredu su bili povoljni. Danas su, na mestu mocvara,  velike plantaze banana, pomarandzi, ananasa, manga, avokada sa, meni barem, neobicno velikim plodom i maslinjaci.

                      Za sam Akko vezuje se nekoliko izuzetnih istorijskih licnosti, koje se uredno javljaju na celom prostoru od dolaska krstasa do dolaska Mamluka u ove krajeve. Saladin, koji ih je proterao iz Akka 1187 g., engleski kralj Ricard Lavlje srce, koji je povratio grad i ratovao protiv Saladina 1191 g. Ali i pored sukoba njima nije smetalo da se navodno krvno povezu. Te je Richard ponudio svoju sestru udovicu Saladinovom bratu.  I naravno, tu je neizostavni Starac sa planine Rashid ad-Din Sinan, koji cini ovu istorijsku trojku. Po svemu sudeci,  on saradjivao je sa Ricardom pa se pretpostavlja da je na konto toga, bas u Akku objasnio neke stvari Conradu, novoizabranom kralju Jerusalemske kraljevine.

                            U starom gradu postoji i Al Jazzarova dzamija, nazvana po otomanskom pasi i upravniku Akka. Ovaj turski velikas je gradu  povratio stari sjaj u drugoj polovini XVIII veka,  jer su ga Mamluci krajem XIII veka  u potpunosti unistili.  Sem toga, Al Jazzar je porazio Napoleona i odbranio Akko. Meni je, zapravo posebnu paznju privukla cinjenica da je poreklom iz danasnje BiH i da je rodjen u Stocu.

                            Danas je iza zidina utvrdjenja sklupčan stari grad sa svojim uskim mediteranskim ulicama, za koje ne znate gde će vas odvesti, što podseti daje karakter mle avanture, skriveni tragovi, dzamije, crkvice i bazar. Za razliku od velikih bazara koje sam imala prilike da posetim u Istanbulu i nekada davno u Damasku, meni barem, izgleda kao bazar iz priča. Zbog epidemije nije bilo previše turista, te je obilazak bio opusten, što bi valjda treba da bude na ovakvim mestima.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *