Марко Пекић-Параћин, Србија

Марко Пекић

Биографија:

Марко Пекић је рођен 10.05.1992. године у Параћину. Основну школу Радоје Домановић завршио је 2007. године, Гимназију Параћин завршио је 2011. године, након тога  је уписао основне академске студије на Филозофском Факултету у Нишу-  департман за Историју.

Након завршених основних студија  2017. године, уписао је мастер академске студије на Филозофском факултету у Нишу. 2019. године одбранио је мастер рад на тему ,,Деловање усташког покрета на разбијање Краљевине Југославије од  1929-1941. године.  Маја 2022. године положио је стручни испит, чиме је стекао стручно звање Кустоса.

Светолик Драгачевац 1883-1942

Током своје прошлости, Параћин је био један од градова на простору Краљевине Југославије, који је дао допринос у борби против фашизма, било да је то чинио појединац на своју иницијативу, или организована група која је узела учешће у директној борби против нациста у II Светском рату.

Светолик Драгачевац, пореклом из Пожеге, дошао је у  Параћин 1930. године као срески начелник, и остао да живи након пензионисања. Изазван споразумом који је потписан 25.3.1941. године  доноси одлуку да напише писмо којим би се директно супротставио нацистичком вођи Адолфу Хитлеру. У писму је изнео незадовољство, које је било изазвано нацистичким освајањем европских држава и самим тим  споразумом који је потписала Краљевина Југославија. Истог дана послао је писмо следеће садржине:

Нит правде прекинута је. Зацарила обест и сила. Велики тлаче мале и у својој осилости не познају Бога; немају душу. Крвожедни Хитлер хита да ни једна њива на ово земаљској кугли не остане засејана тугом и чемером. Ни наша напаћена отаџбина није поштеђена. Пружамо ти своју поштену руку али ти хоћеш и срце. У жељи да освајаш и тлачиш ти газиш оно што нам је кроз сва робовања и кроз векове било најсветије- газиш нам слободу и част газиш нам понос.

Теби Хитлере, Кајинов сине, ми деца великих отаца и дедова узвикујемо доста. Не слушаш ли, наићи ћеш на бодре мишице наше. Пролићемо ти крв и ногом ти аждајо стати на врат да се не дигнеш. Упамти да нас је можда Господ Бог одредио да код нас добијеш одмазду за сва недела. Упамти.

Писмо је послато истог дана и 1.4.1941. године је стигло у Берлин. Након уласка немачке војске у Параћин 9.04.1941. године, Светолика Драгачевца су ухапсили Немци уз помоћ коју је Немцима пружио Јозеф Паулус, локални фолксдојчер, који је након доласка Немачких окупационих власти постао градоначелник Параћина. Након мучења у Београду, прво је одведен у Грац, касније је пребачен у Матхаузен. Након тешких услова у логору, Светолик Драгачевац је преминуо 9.7.1942. године. У званичном извештају наводи се да је преминуо од запаљења трбушне марамице. За његову смрт сматра се одговорним Ханс Хелм СС мајор, официр немачке војске који је након окупације Београда постао помоћник, потом и шеф Гестапоа на простору окупиране Србије. Његова супруга остала је да живи у Параћину до своје смрти, сахрањена је на Параћинском гробљу. На спомен плочи налази се и име њеног супруга који је убијен  у Маутхаузену.

Поред текстова којим се стално подсећамо на чојство Светолика  Драгачевца треба додати на крају да га је СУБНОР сврстао у жртве нацистичког терора и да једна улица у Параћину носи његово име.

Светолик Драгачевац фотографија преузета са википедије 6.03.2023. године у 11:47 часова https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%86#/media/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Svetolik_Dragacevac.jpg

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *