Реч главног и одговорног уредника и издавача

Поштовани читаоци, писци и уметници,

Част ми је и задовољство да поздравим ауторе и читаоце, овог цењеног међународног часописа за језик, књижвност и култура „Петрушка настамба“, Лешје. Часопис је настао у Малој Светој Гори Лештијанској, а у центру српске средњевековне културе (духовности, економије и политике)   После шестовековног затишја 14.10.2004. године, када је заживела духовност манастира „Покров Пресвета Богородица“ у Лешју, настављен је  и центар културе манифестацијом „Петрус настамба уметника“ у организацији Славице Благојевић са писцима, теолозима, сликарима, археолозима, философима и историчарима када место са афирмисаним српским и светским уметницима, постаје: „светска наследна баштина културе“. Најбоље ствари увек су настајале у сиромаштву и дивљини са вером у Господа; не мислим да само метрополе и градови могу бити центри културних збивања и носиоци културе, посебно, не зато јер не живим од старе славе већ на темељима Немањића зидам нове зидове „Настамбу уметника“ у селу Лешју.   

           Читалачка публика може с поверењем да ужива у овом првом броју часописа са разгранатом мрежом писаца и уметника широм глобуса планете земље. Сви заједно трудићемо се да наставимо узлазном путањом у наступајућем периоду.  У корак света који представља свету интегративну нит овог приказа часописа.  Слобода која се осећа у уметности, не само да води сободи у животу, већ тече из живота у уметност.

             Уском затрављеном стазицом ка планини Баба ка седишту културе средњевековног града Петрус, где смо сви љубављу настањени језиком, књижевношћу и уметношћу, надам се да ће ове форме створити угодан тренутак за своје читаоце. 

             Дан без поезије и уметности је изгубљен дан!

             С дубоким поштовањем.

              Ходите кључ од града Петруса Ваш је!  

Славица Благојевић

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *